Tavaszi óraátállítás 2016


Egy hagymányos vekkerVészesen közeleg az idei első óraátállítás időpontja. Lassan magunk mögött hagyjuk a telet és ennek látható és érezhető jeleként a nappalok hosszabbak és melegebbek lesznek.

2016-ban a nyári időszámítás március 27-én vasárnap veszi kezdetét. Ekkor óráinkat hajnali kettő órakor hajnali három órára kell állítanunk. A nyári időszámítás egészen október utolsó vasárnapjáig tart majd.

Az óraátállítás története


Egyes források szerint az óratállítás ötletét már maga Benjamin Franklin is felvetette, de tervét nem sikerült kiviteleznie. A világon elsőként 1916-ban az USA vezette be a nyári időszámítást energiatakarékossági okok miatt. Ezt hamarosan átvette a Föld számos országa is, beleértve Magyarországot is. Nálunk nem alkalmazták folyamatosan, voltak olyan évek, amikor nem volt óraátállítás.

A nyári időszámítást Európában az Unió 1997-ben szabályozta és egységesítette.REKLÁM

Az óraátállítás vitatott előnyei


Az energiatakarékosság mellett az óraátállításnak számos egyé előnye is létezik. Az egy órával több természetes világítás örömeit élvezhetik mindazok, akik a nappaljaik nagy részét irodákban, gyárakban, iskolákban és egyéb fedett helyeken kénytelenek tölteni. Ők a munkaidő letelte után még lehetőséget kapnak arra, hogy a szabadtéri programok szervezhessenek maguknak. Előnynek nevezhető az is, hogy a szabadban végzett munkák ideje meghosszabbítható. Az USA-ban pedig sokszor hangoztatják, hogy az óraátállítás által csökkent a bűnesetek száma.

A nyári időszámítás bevezetése óta azonban időről időre felmerülnek ellenvélemények is, amelyek az óraátállítás előnyeit vitatják. Mai napig kérdéses az is, hogy az emberi szervezetre milyen negatív hatással van az óraátállítás. Nem egyformán tudunk ugyanis alkalmazkodni az új helyzethez.

A MÁV közleménye a 2016-os óraátállítással kapcsolatban


A MÁV által kiadott közlemény szerint a 2016. március 27-én életbe lépő nyári időszámítás csak az éjszakai belföldi és nemzetközi vonatokat fogja érinteni, de emiatt vasúti menetrend módosítás nem szükséges.

Az érintett vonatok azok, amelyek hajnali kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámítás szerint fognak érkezni a következő állomásra, tehát legfeljebb 60 percnyi késéssel.

Azok a vonatok, amelyek eredetileg hajnali kettő és három óra között indultak volna, három órakor lesznek indítva azért, hogy az óraátállítás miatt egy utas sem maradjon le róluk.

Nemzetközi viszonylatban az átállítás két vonatot fog érinteni Magyarországon. A Dacia nemzetközi vonat, amely Bécs és Bukarest között közlekedik, Lökösháza állomásról már a nyári időszámítás szerint fog indulni 60 perc késéssel, vagyis 3 óra 25 perckor.

REKLÁM

A Bukarest és Bécs között közlekedő másik Dacia nemzetközi vonatot az óraátállítás valahol Lökösháza és Békéscsaba között fog érni. A vonat 3 óra 15 perckor Békéscsaba állomásra már a nyári időszámítás szerint fog befutni. Budapest-Keleti Pályaudvarra a vonat később érkezik és indul majd tovább Bécs felé.

Azok a nemzetközi vonatok, amelyek még szombat éjszaka indulnak Budapestről, előre láthatólag egy órás késéssel fognak megérkezni az adott külföldi állomásra.


Ezek a vonatok a következők:


A Budapestre tartó nemzetközi vonatok is egy órás késéssel érkeznek majd meg a fővárosba.


Ezek a vonatok a következők:Fontos tudni!

Mivel Oroszországban nincs nyári időszámítás, ezért a Budapestről induló Varsovia EuroCity (Varsón át Moszkva felé tart) vonat menetrendje változik. A változás természetesen a Moszkvából Budapestre tartó vonatot is érinti. Az érvényes menetrendről a MÁV honlapján tájékozódhat!

A MÁV közleménye a Húsvéti időszakra vonatkozóan


A Húsvéti ünnepek miatt a MÁV menetrendje is változik. Március 27-én vasárnap ünnepnapi, március 28-án Húsvét Hétfőn vasárnapi, március 29-én kedden munkanapi menetrend lesz érvényben.

A MÁV idén is több százezres (becslések szerint 200-250 ezer fős) utazóközönséggel számol az ünnepi időszak alatt, ezért az összes üzemképes jármű szolgálatban lesz majd. Ha szükséges, az InterCity vonatokhoz plusz kocsikat is kapcsolnak majd.

Annak érdekében, hogy a pénztáraknál ne kelljen sokáig várakozni, a MÁV-START minden utasnak azt javasolja, hogy a jegyeket elővételben az ünnepek előtt váltsák meg, vagy vegyék igénybe az internetes jegyvásárlási lehetőséget.


Osszd meg ezt a bejegyzést:    


hirdetés